Blood Flow Restriction Training (BFR)

door | jun 3, 2021

Innovatieve methode om aan kracht en spiervolume te werken bij lage belasting

IMG 20210602 173305

Wat is het en hoe werkt het?

Na een operatie of bij sterke pijnklachten is het niet altijd mogelijk om meteen zware oefeningen te doen. Zo kan er nog te veel pijn aanwezig zijn of kan er nog niet gesteund worden op je been. Om toch een voldoende grote trainingsprikkel te kunnen voorzien, kan er in de eerste fase gebruik worden gemaakt van Blood Flow Restriction (BFR).

Bij BFR training wordt een cuff, vergelijkbaar met een bloeddrukmeter, rond je arm of been geplaatst en wordt de druk opgepompt. Door de toename in druk, neemt de uitstroom van bloed uit je lidmaat af, maar blijft de instroom bewaard. Dit zorgt ervoor dat je metabole prikkel voor spieropbouw bereikt wordt met een lagere weerstand (vb. been strekken vanuit zit) dan met klassieke oefeningen (vb. squats). Deze laatste oefeningen zijn uiteraard noodzakelijk voor volledig herstel, maar BFR biedt een mooi alternatief in de beginfase van de revalidatie.

IMG 20210602 173152

BFR vs. Krachttraining?

De trainingseffecten van BFR werden in verschillende studies vergeleken met de klassieke krachttrainingen. Beide methoden geven eenzelfde effect naar spiervolume. Voor zuivere krachtwinst, blijkt krachttraining toch voordeliger te zijn. Zodra parameters zoals pijn en zwelling gunstig zijn, schakelen we dus over op krachtoefeningen.

IMG 20210602 172914

Is het veilig?

Het (gedeeltelijk) afknellen van een lidmaat klinkt misschien zorgwekkend, toch blijkt BFR een veilige methode te zijn. Buiten wat blauwe plekken worden niet meteen grote risico’s teruggevonden. Uiteraard dienen er enkele voorzorgen te worden genomen. Voor wie bvb. al problemen had met bloedstolling, zoeken we een andere manier om op te bouwen in de eerste fase van de revalidatie.

 

 

 

Bronnen:

Hughes L et al. Blood flow restriction training in clinical musculoskeletal rehabilitation: a systematic review and meta-analysis. Br J Sports Med. 2017;51:1003-1011.

Patterson SD et al. Blood Flow Restriction Exercise: Considerations of Methodology, Application, and Safety. Front Physiol. 2019;10:533.

Whiteley R., Blood Flow Restriction Training in Rehabilitation: A Useful Adjunct or Lucy’s Latest Trick?. J Orthop Sports Phys Ther. 2019;49(5):294-298.

Ayoze Vandewalle

Ayoze Vandewalle

Auteur

Ik vind het heel belangrijk om mee te zijn met de wetenschappelijke achtergrond en me blijvend bij te scholen om je zo goed mogelijk te begeleiden. Graag deel ik deze info ook met jullie.