DRY NEEDLING

Dry needling is een techniek die de laatste jaren zijn intrede heeft gevonden binnen de kinesitherapie. Hierbij wordt een fijne naald, vergelijkbaar met die van acupunctuur, in het spierweefsel geprikt. Het doel? Spierverkrampingen, ook wel bekend als triggerpoints, ontspannen en verlichting van pijn en stijfheid bieden.

Dry needling of acupunctuur?

Hoewel de naalden bij dry needling en acupunctuur dezelfde zijn, is de achterliggende theorie totaal verschillend. Dry needling richt zich op het opsporen en behandelen van gespannen spierknopen door deze direct aan te prikken. Hierdoor wordt de spierspanning verminderd en de klachten verlicht. Dit effect wordt versterkt door aanvullende technieken zoals stretching en warmte.

DryNeedlingKineVandewalle
Kine Vandewalle (4)

Wat zijn triggerpoints?

Triggerpoints zijn pijnlijke plekken in spieren die ontstaan door een overbelasting. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een langdurige zithouding, zoals bij werkgerelateerde klachten aan de onderrug of nekspieren (trapezius). Maar ook eenzijdige bewegingen, zoals bij een tenniselleboog, of acute situaties zoals een whiplash of sportblessure, kunnen triggerpoints veroorzaken. De symptomen die gepaard gaan met triggerpoints zijn onder meer een verkrampende spierpijn, bewegingsbeperkingen en stijfheid, krachtsverlies van de aangetaste spier. De pijn kan zowel lokaal gevoeld worden als uitstraling geven. De nekspieren kunnen uitstralende hoofdpijn geven en verkrampingen in de onderrug of bekkenregio kunnen uitstralen in de bil of het bovenbeen.

Geen wondermiddel

Dry needling is een waardevol onderdeel van een aanbod aan behandelstrategieën, maar het is geen wondermiddel op zichzelf. Zodra de spierspanning is afgenomen en de bewegingsvrijheid is hersteld, richten we ons op het aanpakken van de onderliggende oorzaken van de overbelasting. Zo zorgen we voor een duurzame oplossing en proberen we terugkerende klachten te voorkomen.

Veel gestelde vragen

Wat is het verschil tussen dry needling en acupunctuur?

De gebruikte naaldjes zijn dezelfde, maar de achterliggende theorie is verschillend. Waar acupunctuur volgens Oosterse geneeskunde op de energiebanen werkt, focust dry needling zich rechtstreeks op de pijnlijke spierknopen.

Is dry needling veilig?

Ja, er zijn heel weinig gevaren gekend bij het gebruik van dry needling. Uiteraard moeten de nodige voorzieningen worden toegepast, zoals het ontsmetten van de huid. Bij mensen met bloedstollingsproblemen, tijdens de zwangerschap of wie een fobie voor naalden heeft, zoeken we uiteraard naar andere opties.

Wordt er voor dry needling een supplement aangerekend?

Neen, dry needling valt onder het scala van verschillende behandelmogelijkheden binnen de praktijk. Een sessie waarbij dry needling wordt toegepast, valt onder dezelfde tarieven van een klassieke behandeling.

Doet dry needling pijn?

Helaas geldt in dit geval doorgaans de stelling ‘no pain, no gain’. Bij het aanprikken van een spierknoop kan een korte, pijnlijke schok gevoeld worden. De dag van de behandeling of de dag nadien kan er sprake zijn van kortstondig toegenomen stijfheid, lichte lokale zwelling of een blauwe plek. Deze naweeën gaan gelukkig snel over, waarna de klachten beter zouden moeten zijn.

Hoeveel sessies dry needling heb ik nodig?

Mijn voorkeur? Zo weinig mogelijk. Hoewel het zeker geen tovermiddel is, merken we vaak toch een snelle beterschap van de pijn en spanningsklachten op bij dry needling. Dry needling kadert binnen een bredere waaier aan behandelmogelijkheden binnen de praktijk. Naast het losprikken van de spanning, zoeken we ook de onderliggende oorzaak van de overbelasting op om die aan te pakken.

Sportkinesitherapie

Met een gerichte opbouw in oefentherapie en focus op de sportspecifieke eigenschappen gaan we aan de slag om je als sporter terug fit te krijgen, gaande van een enkelverstuiking of spierscheur, tot pubalgie, kruisbandletsels en zo veel meer.

Spier-, pees- en gewrichtsklachten

Rugpijn (lumbalgie), nekpijn (trapeziusklachten), een tenniselleboog, artrose… Zowel thuis als op het werk kan je hier sterke hinder van ondervinden. Kine Vandewalle helpt je graag van deze klachten vanaf.

Postoperatieve revalidatie

Dien je te revalideren na een schouderoperatie, knieprothese, …? Stap per stap werken we samen aan je terugkeer op jouw gewenste niveau.

Dry Needling

Houdingsklachten op het werk of spanningsklachten door een overbelasting bij het sporten kunnen onder meer met dry needling beholpen worden.

Peformance training en trainingsbegeleiding

Gerichte krachttraining voor competitiesporters of sportievelingen met een doelstelling, inspanningstesten met lactaatmeting voor conditietraining

Blood flow restriction training

Met behulp van BFR-training kan je toch aan krachtswinst boeken in periodes waar je geen grote krachten kan verdragen door een letsel, pijn of operatie.

Boek een afspraak

Sportblessures, pijn in het dagelijks leven of herstel na operatie: met een persoonlijke en professionele aanpak helpen we je terug vrijer en sterker bewegen. Neem vandaag nog contact op en samen zetten de eerste stap richting een vernieuwd actief leven.

“Bij Kine Vandewalle zetten we beweging om in vooruitgang.”

Ayoze, zaakvoerder

+32 493 10 90 68

Tussen 8:00 en 20:00, op vrijdag tot 18:00. Het is niet steeds mogelijk op te nemen tijdens de behandelingen, laat gerust een sms achter of neem contact op via het contactformulier op de website.

Stuur ons een bericht